Lämmitys LOASin asunnoissa

Jos kotisi tuntuu viileältä, tarkista patterin termostaatin säätö ennen vikailmoituksen tekoa. Huolehdi myös siitä, että ikkunat ja parvekkeen ovet eivät ole tarpeettomasti auki. Jos tuuletat talviaikaan, tee se nopeasti.

Asuntojen normaali lämpötila on + 20-22°C. Asunnoissa on lämpömittari, josta voi tarkistaa asunnon lämpötilan. Soluasunnoissa on yksi mittari yhteisissä tiloissa. Jos lämpömittari puuttuu, voi mittarin saada tekemällä vikailmoituksen intrassa.

Jos asunnossa on riittävän lämmin (yli +20°C), voi lämmityspatteri tuntua viileältä. Tämä johtuu siitä, että patterin termostaattiventtiili sulkee patterin, kunnes huone tarvitsee lisää lämmitystä.
Sähköisen lisälämmittimen käyttö ei nosta huoneiston lämpötilaa, koska lisälämpö kytkee huoneen varsinaisen lämmityksen pois päältä. Näin ollen lisälämmittimen käyttö LOASin asunnoissa on kiellettyä.

  • Kylpyhuoneen patteri on aina lämmin, koska se on liitetty kiinteistön lämpimään käyttöveteen. Jos huoneiston patteri on samaan aikaan viileä, kyse ei todennäköisesti ole vikatilanteesta.
  • Tarkista, että kaikki asunnon patterien termostaatit ovat auki ja toimivat kiertämällä termostaattia muutaman kerran auki-kiinni asentoihin ja jättämällä sitten auki asentoon. Termostaattia ei saa kiertää väkisin. Termostaatti ei välttämättä aukea suurimpaan lukemaan saakka. Jos termostaatti on selvästi jumissa, heiluu tai on irtonainen, tee vikailmoitus intrassa. Vastapäivään kääntäessä termostaatti on auki asennossa. Myötäpäivään kääntäessä termostaatti on kiinni asennossa ja patteri kylmenee.
  • Tarkista, ettei termostaatti tai patteri ole peitettynä. Jos patterin termostaatti on peitettynä, se heikentää patterin toimintaa. Huolehdi, että esim. tietokone ei ole patterin tai termostaatin lähellä ja että verhot tai isot huonekalut eivät peitä termostaattia tai patteria.
  • Pidä raitisilmaventtiilit auki ja puhtaana (raitisilmaventtiilejä ei ole: Laserkatu 1, Yliopistonkatu 28 G, Teknologiapuistonkatu 4, Punkkerikatu 7, Korpimetsänkatu 5). Korvaavaa ilmaa virtaa huoneistoon ilmaventtiileistä, joita ei saa tukkia ja joiden säännöllinen puhdistaminen kuuluu asukkaan velvollisuuksiin. Raitisilmaventtiili sijaitsee useimmiten ikkunan yläpuolella, joskus tuuletusikkunan luukussa.
  • Myös liesituulettimen suodattimen pitäminen puhtaana edistää ilmanvaihtoa asunnossa. Liesituulettimen suodattimen puhtaanapito kuuluu asukkaan velvollisuuksiin.

Jos yllä mainituista toimenpiteistä huolimatta asunnon lämpötila on alle 20°C tee vikailmoitus intrassa