Huh hellettä! Asiaa asuntojen sisälämpötiloista

Kuumilla keleillä saamme paljon kyselyjä asuntojen sisälämpötilasta. LOAS huolehtii talokohtaisen ilmanvaihdon toimivuudesta. Myös asukas voi itse vaikuttaa asunnon lämpötilaan seuraavin keinoin:

Älä päästä ylimääräistä lämpöä sisälle. Pidä ikkunat sekä verhot tai mahdolliset sälekaihtimet kiinni päiväsaikaan, jotta asuntoon ei tulisi auringon suoraa lämpösäteilyä.

Pidä ainoastaan välttämättömät sähkölaitteet päällä, jotta yhtään ylimääräistä lämpöä ei synny. Erityisesti uunin lämmittämistä kannattaa välttää.

Pidä raitisilmaventtiilit auki ja puhtaana. Korvaavaa ilmaa virtaa huoneistoon ilmaventtiileistä, joita ei saa tukkia ja joiden säännöllinen puhdistaminen kuuluu asukkaan velvollisuuksiin. Raitisilmaventtiili sijaitsee useimmiten ikkunan yläpuolella, joskus tuuletusikkunan luukussa. Myös liesituulettimen suodattimen puhtaana pitäminen edistää ilmanvaihtoa asunnossa.

Tuuleta yöaikaan, kun ulkoilman lämpötila on laskenut alle sisälämpötilan ja päivän aikana kuumenneet rakenteet viilenevät.

Erilaisilla tuulettimilla voi tehostaa ilmankiertoa asunnossa. Tuulettimesta saa parhaan hyödyn, kun se on oikein suunnattu ja sijoitettu tarpeeksi lähelle. Se kannattaakin laittaa paikkaan, jossa tulee oleskeltua eniten, kuten sängyn viereen. Muistathan kuitenkin, että tuuletinta ei saa jättää ilman valvontaa.

Viilennä itsesi pulahtamalla Saimaan aaltoihin ja ottamalla kylmä suihku ennen nukkumaan menoa.